Pelėsis yra natūraliai atsirandantis grybelis, kuris klesti tamsiose vietose, kur yra drėgmės. Ne visi pelėsiai yra žalingi, tačiau yra tam tikrų rūšių pelėsių, kurie išskiria mikotoksnus galinčius prisidėti prie uždegimo ir galiausiai sukelti arba pabloginti lėtines sveikatos problemas.
Kai kuriems žmonėms su metilinimo sutrikimais arba anksčiau sirgusiems autoimuninėmis ligomis gali būti sunkiau detoksikuoti mikotoksinus iš organizmo.
Kai mikotoksinai kaupiasi organizme, tai gali sukelti simptomus, panašius į daugelį kitų sveikatos problemų. Verta patikrinti, ar jūsų namuose ir darbo aplinkoje nėra pelėsių. Jei aplinka yra švari, o šlapimo ir kraujo mikotoksinų kiekis yra didelis, tai paprastai reiškia, kad laikas pažvelgti į mitybą. Žmonės dažnai nustemba sužinoję, kad tam tikruose įprastuose maisto produktuose iš tikrųjų yra daug mikotoksinų, kurie, vartojant reguliariai, gali prisidėti prie šių nuolatinių sveikatos problemų:
Atkreipkite dėmesį į šiuos septynis maisto produktus:
Visada, kai tik įmanoma, rinkitės ekologiškus ryžius ar ryžių produktus, o ne įprastus.
Kavos pupelės yra vienas iš maisto produktų, kuriuose didelė tikimybė bus mikotoksinų, nes skrudinimo proceso nepakanka jiems sunaikinti.
Jei valgote riešutus, įsigykite kuo šviežiausius riešutus ir vadovaukitės geriausia riešutų mirkymo ir dehidratavimo praktika prieš juos valgydami. Tai ne tik padeda išvengti pelėsių, bet ir padeda juos lengviau suvirškinti. Dažniau rinkitės sėklas, tokias kaip chia, sezamo, saulėgrąžų ir moliūgų, o ne riešutus, nes jose apskritai yra mažiau pelėsių. Ir jei esate žemės riešutų sviesto mėgėjas – ieškokite prekių ženklų, kuriuose naudojami Valensijos žemės riešutai, nes jie auga sausesniame klimate, kuris mažiau skatina pelėsių augimą.
Kadangi džiovinti vaisiai, pvz., razinos ir datulės, išlaiko drėgmę, juose dažniau gali atsirasti pelėsio, ypač atsižvelgiant į jų pakuotę, o laikas, praleistas lentynoje, yra optimali jų dauginimosi aplinka. Apsvarstykite galimybę džiovintus vaisius dažniau pakeisti šviežiais arba šaldytomis uogomis.
Neretai manome, kad alkoholis sunaikins bet kokius mikotoksinus, tam tikri alkoholiai , tokie kaip viskis, alus, raudonas vynas ir brendis, iš tikrųjų gali turėti didelį jų kiekį. Jei norite gauti kuo mažiau mikotoksinų, rinkitės tekilą, baltą vyną ir ekologišką raudoną vyną iš Europos, nes jų gamintojai paprastai laikosi griežtesnių nurodymų ir pelėsio tyrimo reikalavimų.
Perdirbtoje mėsoje mikotoksinų gali atsirasti vienu iš dviejų būdų – arba gyvūnas buvo šeriamas pašarais, jau užterštais pelėsiais, arba pelėsio buvo ant galutinio produkto. Rinkitės pagal galimybę žole šertų gyvūnų produktus ir ekologiškus produktus. Apdirbkite mėsą druska, nes pastaroji padeda slopinti pelėsių augimą.
Jei pažvelgsite į bet kurį sudedamųjų dalių sąrašą, kukurūzų yra daugelyje tam tikros formos produktuose. Šis augalas yra labai jautrus pelėsiui. Patartina rinktis ekologiškus kukurūzų produktus, venkite perdirbtų produktų, kuriuose sudedamoji dalis yra kukurūzai.
Lapiniai kopūstai, špinatai, romaninės salotos ir kopūstai yra neįtikėtinai naudingi ir nekelia pavojaus, kad juose įsiveis pelėsis. Visada įsitikinkite, kad daržoves gaunate iš geriausių įmanomų šaltinių, kad užtikrintumėte jų maistinę vertę, ir kruopščiai nuplaukite.
Mažai pelėsių turinčiai dietai aktualiausios yra šakninės daržovės, tokios kaip morkos ir ridikai, moliūginių šeimos daržovės ir daug žalumynų, tokių kaip brokoliai, agurkai, briuseliniai kopūstai ir šparagai. Iš esmės, jei tai yra sodrios spalvos daržovė – jūsų pasirinkimas geras.
Vengdami perdirbto ir greito maisto, visiškai neapribokite riebalų savo racione, nes jie vis dar yra svarbi jūsų sveikatos dalis. Vietoje jo stenkitės naudoti tokius produktus kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kokosų aliejus, ekologiškas sviestas, avokadas ir kokosų pienas.
Sėklos yra mažytės, bet labai naudingos! Į savo receptus įtraukite žalių moliūgų, chia, saulėgrąžų ir sezamo sėklų, o sveikiems užkandžiams rinkitės žalius migdolus ar pekano riešutus.
Būtinai naudokite petražoles, kalendrą, baziliką, česnaką, mėtas, raudonėlius, rozmariną, šalaviją, čiobrelius, peletrūnus ir kt.
Jei esate nepataisomas smaližius, vietoje cukraus rekomenduojame naudoti gryną klevų sirupą, neapdirbtą medų ir stevijos lapus.
Renkantis vaisius visada pasirūpinkite, kad jie būtų švieži, nuplautib bei valgykite juos saikingai. Yra keletas, kurių cukraus kiekis mažesnis, pavyzdžiui, melionai, uogos, citrusiniai vaisiai ir kiviai.
Dominikonų g. 9-2
LT-01131
Vilnius
Reg.k. 306078140
PVM LT100015178411
VMVT maisto tvarkymo subjekto Nr. 410002828
Užsakymų klausimais kreiptis (I-V 09:00-17:00): +37063051769; info@wellyou.lt;
Mokymų, konsultacijų klausimais kreiptis: +37065028133; v.macijauskiene@wellyou.lt