Renginio metu išskyrėme jau mums gerai pažįstamus natūralius produktus, kurie svarbiausi stiprinant imuninę sistemą ir kaip juos geriausia paruošti vartojimui:
Gamtos antibiotikas – česnakas. Jame gausu antimikrobinių junginių, kurie gali padėti kovoti su bakterijomis, grybeliais ir virusais. Palaiko imuninę sistemą, gali padėti pagerinti organizmo gebėjimą kovoti su infekcijomis ir kitais ligų sukėlėjais. Gerina virškinimo sistemą – česnakas gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą ir pagerinti virškinimą. Patarimas: pasigaminkite česnaku užpilto alyvuogių aliejaus nuo ausų skausmo, o gamindami maistą česnaką susmulkinkite ir palikite 10 min. prieš kepimą, kad vaistinis komponentas alicilas taptų termiškai stabilus arba naudokite žalią.
Imbieras – vienas geriausių gamtos vaistų nuo uždegimo, jis padeda stimuliuoti kraujotaką ir mažinti pykinimą. Siūlome skanų ir veiksmingą receptą – imbiero arbatą. 1 valgomąjį šaukštą šviežio tarkuoto imbiero dešimt minučių palaikykite puodelyje verdančio vandens kol garuoja, uždenkite, tada įdėkite citrinos ir medaus. Gerkite karštą, iki 4 puodelių per dieną.
Medus – įrodyta, kad kosulio simptomus mažina veiksmingiau nei be recepto parduodami sirupai nuo kosulio. Vartokite nuo 1⁄2 iki 1 arbatinio šaukštelio medaus likus 30 minučių iki miego taip pat naudokite vaistažolių sirupuose ir arbatose. Rinkitės žalią, nefiltruotą medų. Nenaudokite jaunesniems nei 1 metų vaikams.
Pieno fermentuoti maisto produktai. Puikus probiotikų šaltinis, kuris skatina sveiką imuninę sistemą, aprūpindamas mūsų žarnyną naudingomis bakterijomis. Raugintame maiste taip pat gausu mineralų, B grupės vitaminų, vitamino K ir antioksidantų. Tikslas – bent 1 porcija per dieną. Pavyzdžiui, raugintos daržovės, kimči, nepasterizuotas miso.
Grybai turi beta gliukanų, kurie, kaip nustatyta, padeda kovoti su uždegimu ir padeda imuninei sistemai. Apsipirkite ūkininkų turguje bei ieškokite įvairių rūšių grybų, pavyzdžiui, šitake arba maitake. Džiovintų grybų įmaišykite į sultinius ir sriubas.
Riebi žuvis yra geriausias omega 3 riebalų rūgščių šaltinis, padedantis mažinti uždegimus ir palaikyti sveiką odos barjerą. Riebi žuvis taip pat yra puikus baltymų šaltinis bei aprūpina vitaminais A ir D, kurie būtini imuninei funkcijai. Siekite suvartoti bent 2-3 žuvies porcijas per savaitę. Pavyzdžiui, lašiša, sardinės, upėtakis ar skumbrė.
Vaisių ir daržovių vaivorykštė. Kasdien valgykite įvairių spalvingų augalinių produktų. Juose gausu vitamino C ir beta karotino, kurie palaiko imuninės sistemos veiklą. Augaluose esantys spalvoti pigmentai ir skaidulos taip pat maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Žiemą būtinai valgykite žalių daržovių. Į šaldiklį įsidėkite įvairių ekologiškų šaldytų uogų ir naudokite jas kokteiliams gaminti. Jei įmanoma, rinkitės ekologiškas.
Prieskoniai yra koncentruoti naudingų augalinių junginių šaltiniai, pasižymintys kovojant su uždegimais ir aprūpinantys sveikąsias žarnyno bakterijas prebiotikais. Naudokite gausiai gamindami maistą, gerkite čai, ciberžolių arbatą (saugokitės pridėtinio cukraus) ar garam masala – ajurvedos medicinoje naudojama kūnui sušildyti.