NATŪRALAUS KOLAGENO PRIEŠAI

7 MAISTO PRODUKTAI, KURIE LĖTINA NATŪRALIĄ KOLAGENO GAMYBĄ 

Veido linijų ir gilesnių raukšlių atsiradimas paprastai yra pirmieji senėjimo požymiai. Jie atsiranda labai skirtingo amžiaus moterims ir vyrams, mat tai priklauso ne tik nuo gyvenimo būdo, odos priežiūros rutinos, tačiau ir nuo genetinių ypatumų, klimato sąlygų ir pan. Norą sulėtinti šiuos efektus galima lengvai patenkinti keletu gudrybių. Grožio patarimai dažniausiai sukasi apie tai, kokius kosmetikos gaminius naudoti ar atlikti tam tikrus grožio ritualus, tačiau dažniausiai mūsų maisto raciono turinys gali turėti tiesioginės įtakos mūsų odos kokybei. Taip pat yra žinomas faktas, kad vidutiniškai nuo 35-tų gyvenimo metų žmogaus organizmas pradeda gaminti nepakankamą kiekį kolageno mūsų organizme, o tai turi tiesioginės įtakos mūsų odos būklei. 

Norėdami įsitikinti, kad Jūs turite visą reikiamą informaciją, parengėme 7 maisto produktų sąrašą, kurių turėtumėte vengti, norėdami dar labiau atitolinti pirmuosius senėjimo požymius. Štai kas yra natūralaus kolageno priešai:

1. Sojų padažas

Visiems žinoma, kad druska labai kenkia sveikatai – tiek kūnui, tiek odai. Kodėl taip yra? Nes jis sukelia dehidrataciją, tiesiogiai išstumdamas/pašalindamas vandenį iš mūsų ląstelių. Dėl to oda išsausėja, o tai gali sukelti ankstyvą raukšlių atsiradimą. Sojų padažas patenka į 10 sūriausių maisto produktų sąrašą, kurių vidutinis natrio kiekis yra 5 493 mg 100 g. Palyginimui, 100 g konservuotų sardinių yra 500 mg natrio. Nors sojos padažas yra puikus skonio stipriklis, jį reikia vartoti saikingai – kuo rečiau, tuo Jums bus geriau.

2. Maistas, kuriame gausu EFA (Nepakeičiamųjų Riebalų Rūgščių)

Nedaug žmonių tikrai žino, kas yra EFA. Tačiau jie turi realų poveikį sveikatai ir odos kokybei. Tai yra Advanced Glycation End Products (AGE), kurie yra cheminiai junginiai, kuriuos natūraliai gamina organizmas, tačiau jie taip pat atsiranda gaminant maistą labai aukštoje temperatūroje. Jie gali sukelti blogą kraujotaką, uždegimą, o kai kuriais atvejais net širdies ir kraujagyslių ligas. Todėl jie neigiamai veikia epidermio gyvybingumą, kuris pagreitina senėjimą esant uždegimui. Skrudinta mėsa, keptos daržovės, ant grotelių keptas maistas, skrudintas maistas – tai produktai, kuriuose yra daugiausia EFA. Štai kodėl turime kiek įmanoma sumažinti gaminimą aliejuje labai aukštoje temperatūroje, pirmenybę teikdami gaminimui žemoje temperatūroje arba kepimui žemesnėje nei 220°C temperatūroje.

3. Keptas, saldus ir perdirbtas maistas

Keptas, saldus ir perdirbtas maistas yra trejybė, kurios reikia vengti, jei norite, kad jūsų oda nebūtų raukšlėta. Tiesą sakant, jie visi sukelia grandinines reakcijas, kurios yra daugiau nei kenksmingos epidermiui.

Maistas, keptas aliejuje aukštoje temperatūroje, išskiria laisvuosius radikalus, kurie turi įtakos ląstelių atsinaujinimui ir odos elastingumui.

Cukrus aktyvina natūralų cheminį glikacijos procesą, panašiai kaip AGE. Maistas, turintis aukštą glikemijos indeksą (t. y. daug gliukozės arba labai saldus), pavyzdžiui, saldainiai ar balta duona, gali sukelti uždegimą organizme, nes gliukozė jungiasi aplink kolageno ir elastino skaidulas, kurios laikui bėgant sustingsta ir skyla, todėl ir susidaro raukšlės.

Abejotinos sudėties perdirbti produktai taip pat labai kenkia odai, nes juose gausu sulfitų ir konservantų. Pastarasis gali sukelti uždegimą ir oksidacinį stresą, kuris kenkia kolageno gamybai. Išvada – norint atitolinti pirmuosius senėjimo požymius, rekomenduojama sveika, pilna daržovių ir vaisių, neriebi dieta.

4. Margarinas

Ketvirtasis maistas, kurio reikia vengti, yra margarinas. Ši augalinė alternatyva sviestui dažnai gaminama naudojant iš dalies hidrintus aliejus, kurie yra vieni iš pagrindinių „transriebalų“ (nesočiųjų riebalų rūgščių), kurie pagreitina odos senėjimo procesus, šaltinių. Kas jie tokie? Teigiama, kad dėl jų epidermis tampa jautresnis ultravioletiniams spinduliams, todėl pažeidžiamas odos elastinas ir kolagenas, taip skatinamas raukšlių susidarymas. Be to, išsivysto lėtinis uždegimas, kuris taip pat skatina pirmųjų senėjimo požymių atsiradimą.

5. Pienas

Kitas organizmo uždegimo šaltinis yra pienas. Pieno ir kitų pieno produktų vartojimas gali sukelti uždegimą organizme, kuris laikomas svarbiu priešlaikinio senėjimo veiksniu. Pieno vartojimas neturi pasekmių, nes jis padidina IGF1 augimo faktoriaus, augimo hormono, reguliuojančio ląstelių gamybą, kiekį organizme. Augimo hormonai, esantys natūraliai piene, ypač karvės piene, gali padidinti organizmo IGF1 lygį. Šis perteklius gali sukelti lėtinį uždegimą, pakeisti normalų ląstelių reguliavimą ir pažeisti odos kolageną ir elastiną. Deja, šie uždegiminiai procesai ženkliai prisideda prie greitesnio epidermio senėjimo, skatina raukšlių atsiradimą ir mažina odos stangrumą.

6. Kvietinių miltų makaronai

Kaip rafinuoti angliavandeniai, balti makaronai gali paskatinti raukšlių susidarymą, sukeldami uždegimines organizmo reakcijas, prisidengiant aukštu glikemijos piku. Apskritai, dietoje, kurioje gausu rafinuotų angliavandenių, gali trūkti būtinų maistinių medžiagų (vitaminų, mineralų) sveikai odai, todėl gali atsirasti smulkių linijų ir raukšlių. Nesubalansuota mityba gali sukelti papilkėjusios, sausos, mažiau elastingos ir paraudusio odos išvaizdą. Taigi, jei galite sumažinti kvietinių miltų makaronų vartojimą ir pakeisti juos į pilno grūdo makaronus ar į ruduosius ryžius – jūsų oda jums tikrai padėkos.

7. Gaivieji gėrimai

Gaivieji gėrimai, tokie kaip gazuoti gėrimai ar energetiniai gėrimai, taip pat gali sukelti raukšlių atsiradimą dėl didelio cukraus kiekio, kuris skatina būtinų odos baltymų, tokių kaip kolagenas ir elastinas, glikaciją. Šiuose gėrimuose esančios rūgštinės medžiagos, pavyzdžiui, fosforo rūgštis, gali net pažeisti dantų emalį ir susilpninti apsauginį odos barjerą, pagreitindamos odos senėjimo procesus. Galiausiai, kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose esantis kofeinas taip pat gali išsausinti odą, paryškindamas smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą. Apskritai, reguliarus šių gėrimų vartojimas gali labai prisidėti prie ankstyvo raukšlių susidarymo.

Tikimės, kad mūsų patarimai padės Jums paprasčiau atsirinkti ir pašalinti iš savo virtuvės netinkamus Jūsų sveikatai produktus. Taip Jūs kuo vėliau savo veide išvysite pirmuosius senėjimo požymius. O jei norite padidinti kolageno kiekį savo organizme, ne tik eliminuokite mūsų aprašytus maisto produktus, kurie yra natūralaus kolageno priešai, bet ir vartokite atidžiai atrinktus kolagenus. Mes rekomenduojame rinktis tvarius, patikimų gamintojų kolagenus, tik iš prižiūrimų ūkių, kuriuose galvijai auga laisvėje, o žuvys plaukioja natūralioje savo aplinkoje, laisvai ir švariuose vandenyse: Ancient+Brave

Susitikime “Well you” soc. tinkluose @wellyou.lt , kur galėsite plačiau sužinoti apie natūralius produktus, rekomendacijas ar kitus naudingus patarimus sveikatai puoselėti.

Ačiū, kad skaitote!

www.wellyou.lt

Well You naujienlaiškio prenumerata

Prenumeruokite WELL YOU naujienlaiškį ir gaukite tik prenumeratoriams kuriamą turinį apie holistinę sveikatą ir mitybą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Prisijunkite prie laukiančiųjų sąrašo Žemiau palikite galiojantį el. pašto adresą, mes informuosime, kai prekė bus sandėlyje.
NEMOKAMAS pristatymas nuo 60€ Lietuvoje
-10%